Zöldparadicsom-lekvár



Hozzávalók: Kemény zöldparadicsom, kilónként 40-50 dkg kristálycukor, 1 dkg cukorral összedarált fűszerfélék (szegfűbors, szegfűszeg, fahéj), reszelt gyömbér vagy citromhéj
Elkészítése: A megmosott paradicsomot annyi vízzel, amennyi ellepi megfőzzük, de arra ügyeljünk, hogy ne repedjenek szét. A vizet leöntjük, a zöldséget átpasszírozzuk. Lassú tűzön forraljuk, és amikor sűrűsödik, hozzáadjuk a cukrot. Állandó kevergetéssel sűrűre főzzük. Az utolsó negyedórában adjuk hozzá a fűszereket. Csavaros üvegekbe töltjük, a tetejét vastagon megszórjuk kristálycukorral, lefedjük. Egy napig száraz gőzben tartjuk. Finom ízű, zamata a fügelekváréhoz hasonít.