Hozzávalók:
Kemény zöldparadicsom, kilónként 40-50 dkg kristálycukor, 1 dkg cukorral
összedarált fűszerfélék (szegfűbors, szegfűszeg, fahéj), reszelt gyömbér vagy
citromhéj
Elkészítése:
A megmosott paradicsomot annyi vízzel, amennyi ellepi megfőzzük, de arra
ügyeljünk, hogy ne repedjenek szét. A vizet leöntjük, a zöldséget
átpasszírozzuk. Lassú tűzön forraljuk, és amikor sűrűsödik, hozzáadjuk a
cukrot. Állandó kevergetéssel sűrűre főzzük. Az utolsó negyedórában adjuk hozzá
a fűszereket. Csavaros üvegekbe töltjük, a tetejét vastagon megszórjuk
kristálycukorral, lefedjük. Egy napig száraz gőzben tartjuk. Finom ízű, zamata
a fügelekváréhoz hasonít.