Rebarbara befőtt


Rebarbara befőtt 1.

Elkészítése: A rebarbarát megtisztítjuk, ujjnyi vastagságú kockákra vágjuk. A rebarbarát belerakjuk a befőttes üvegekbe, felöntjük vízzel, utána a vizet visszamérjük, hogy hány liter lett.  Minden liter vízhez 20-25 dkg cukorral szirupot főzünk, ráöntjük a befőttes üvegekbe rakott rebarbarára, (szegfűszeget is tehetünk hozzá). Aztán vizes dunsztba rakjuk (a gyöngyözéstől számított 20 percig főzzük), a gőzölőben hagyjuk kihűlni.

Rebarbara befőtt 2.

Elkészítése: A rebarbaraszárakat megmossuk, lehámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kiforrázott üvegekbe rakjuk. Forralt vizet lehűtünk, és beleöntjük az üvegekbe, úgy, hogy ellepje a rebarbarát. Csavaros fémtetővel lezárjuk az üvegeket, és 10 percig gőzöljük. Hűvös helyen tároljuk. Fortély: A rebarbara így a frisshez hasonlóan használható fel. Cukor nélkül készül, felbontás után tetszés szerint ízesíthető.

Rebarbara befőtt 3.

Elkészítése: A megmosott és meghámozott 4 kg rebarbaralevél-nyelet darabokra vágjuk. Az 1 liter vizet 2 kg cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított rebarbarát, és néhány percig együtt főzzük. Amint a rebarbara színt változtat, szűrőkanállal kiszedjük, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer átfőzzük, beletesszük 3 db citrom levét, 2 dl konyakot, és amikor kihűl, ráöntjük az üvegekbe helyezett rebarbarára. Az üvegeket tartósítószerrel kezeljük, majd lezárjuk, és 80°C -on 25 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, majd kiszedjük, és hűvös helyen tároljuk.