Ribiszkedzsem


Ribiszkedzsem 1.

Elkészítése: Úgy készül, mint a ribiszkelekvár, vagyis a ribiszkét áttörjük, de a megmaradt részt felöntjük vízzel, s állni hagyjuk. Ha a gyümölcs héja felszínre jön, ezt habszedő kanállal leszedjük, és az áttört gyümölcslé közé tesszük.

Ribiszkedzsem 2.

Elkészítése: A leszemezett ribiszkét megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, nyersen áttörjük. A sűrűjét vízben átmossuk, rövid idő múlva a magok leülepednek az edény aljára. A víz tetejére feljövő héjat szűrőkanállal leszedve, kinyomkodva visszatesszük az áttört lébe. Ezt addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy tányérra cseppentve gyorsan megkeményszik. Kiforrázott üvegekbe rakjuk, ha kihűlt, lekötjük, és a víz forrásától számított 30 percig gőzöljük. Ugyanígy készíthetünk málnadzsemet is, csak az áttört léből.

Ribiszkedzsem 3.

Hozzávalók: 1 kg ribizke, 55 dkg porcukor.
Elkészítése: A gyümölcsöt szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a cukorral rétegezve, befőző edénybe rakjuk. Másnapig lefedve, hűvös helyen tartjuk. Másnap, folytonos kevergetés közben 25-30 percig főzzük. Ez után üvegekbe szedjük, lezárjuk az üvegeket, és 20-25 percig gőzöljük.