Ribizlibor


Ribizlibor 1.

Elkészítése: Kb. 2 kg gyümölcsöt megmosunk, és csumástól összezúzzuk. Ráöntünk 4 l vizet, belekeverünk 1 kg cukrot, és letakarva 4-5 napig állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük, sűrűjét 1-2 liter vízzel átmossuk, és ezt is a többi léhez szűrjük. Hozzákeverünk 2 kg cukrot, demizsonba öntjük, kotyogóval ledugaszoljuk, és az edényt langyos helyre állítjuk. Két-három hét múlva tiszta demizsonba átfejtjük, ha erős bort akarunk, akkor tehetünk hozzá még 1-2 kg cukrot, és hagyjuk tovább erjedni. A teljesen letisztult bort óvatosan lefejtjük, és palackozzuk.

Ribizlibor 2.

·         ºElkészítés: 80 perc + 3-4 hét erjesztés Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 1,5 kg cukor , kb. 3 l víz.
Elkészítése: A ribizlit alapos mosás-tisztítás után pépesítjük, majd a levét kipréseljük. Minden liter léhez 2 liter vizet és 1,2 kg cukrot keverünk. Nagy befőttes üvegbe töltjük, tüllel lefedjük, és 3-4 hétig erjesztjük. A keletkezett habot időnként leszedjük. Ha teljesen megforrt és le is tisztult, átszűrjük, és üvegekbe töltjük.

Ribizlibor 3. 

·         ºElkészítés: 70 perc + 10 hét érlelés + 3 hónap, pihentetés Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg ribizli lé, 1 kg cukor, 3 l. víz.
Elkészítése: A ribizlit alapos mosás-tisztítás után pépesítjük, majd a levét kipréseljük. Nagy befőttes üvegbe töltjük, hozzáadjuk a vizet és a cukrot, alaposan összekeverjük. Tüllel lefedve érleljük kb. 6 hétig. Átszűrjük, üvegekbe öntjük, az üvegeket lazán ledugózzuk, és még 4 hétig érleljük. Ekkor az üvegeket alaposan ledugózzuk. 3 hónap múlva fogyasztható.

Ribizlibor 4.

·         ºElkészítés: 70 perc + 10 hét érlelés + 3 hónap, pihentetés Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg ribiszkelé, 1 kg cukor, 3 l víz
Elkészítése: Az anyagokat uborkásüvegben összekeverjük, tetejét ritka ruhával lekötjük és így hagyjuk forrni 6 hétig. 6 hét után üvegekbe öntjük, gyengén bedugaszolva még 4 hétig érleljük. 4 hét után rendesen bedugaszoljuk és 3 hónap múlva kiváló, erős borunk van. Ragyogó tiszta, átlátszó.

Ribizlibor 5.

·         ºElkészítés: 60 perc + 24 óra + 2-3 hét Nehézség: 1
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű ribizli, másfél liter léhez számolunk 4,5 l vizet, és 1,5 kg cukrot 
Elkészítése: A ribizli szárát leszedjük, mosatlanul 24 órát hűvös helyen állni hagyjuk. Sűrű vásznon átpréseljük. Hozzáadjuk a vizet a cukorhoz, addig keverjük, amíg fel nem olvad, majd a ribizli levét is hozzáöntjük. Nagy üvegbe öntjük, kevés levet kihagyunk az utántöltéshez. Szellőző darabbal lekötjük. Ha habozni kezd, azt mindig leszedjük és utántöltjük. Ha megszűnt a habzás, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, fektetve tároljuk.