·
A hozzávalók 3 db 2,4 dl üveg megtöltésére
elegendõek
· 1. lépés:
Hozzávalók: 5 bögre (kb. 1,2 kg)
hámozott kockákra vágott görögdinnyehéj (csak a fehér részek, 5 bögre víz, 1 /4
bögre (kb. 5 dkg) savanyító só
Távolítsuk el az összes külső
zöld, és belső rózsaszín részt a görögdinnyéről. Vágjuk fel a dinnye kemény,
fehér részét kis kockákra. Tegyük a dinnyekockákat egy mély tálba, adjuk hozzá
a vizet és a sót. Keverjük össze óvatosan, nehogy összetörjük a dinnyekockákat.
Fedjük le, és hagyjuk állni éjszakára.
· 2. lépés:
Hozzávalók: 2 bögre kristálycukor, 1
bögre fehér ecet, egy tüllzacskóban: 3 db fahéjrúd, félbetörve, 2 kávéskanál
egész szegfűszeg, 1/2 kávéskanál mustármag
Elkészítése:
Szűrjük le a kockára vágott dinnyét. Adjunk hozzá annyi meleg vizet, amennyi
befedi. 100%-os erősségen forrásig hevítjük, majd 70%-os erősségen további 2-3
percig főzzük. Szűrjük le, tegyük félre a dinnyéket.
Egy mély tálban keverjük össze a
cukrot az ecettel. Adjuk hozzá a fűszeres zacskót, 100%-os erősségen főzzük 4-5
percig, amíg fel nem forr. Hagyjuk állni 15 percig.
Adjuk hozzá a dinnyét a
folyadékhoz. 100%-os erősségen főzzük forrásig, kb. 4-5 percig. Óvatosan
keverjük meg, vegyük ki a fűszeres zacskót. 70%-os erősségen főzzük további 5-6
percig. Tegyük forrón az előkészített üvegekbe, kössük le.
Azonnali használatra:
Hűtsük le, hűtőszekrényben tárolva hónapokig eláll.
Huzamosabb tárolásra:
Gőzöljük ki kb. 5 percen keresztül.