Hozzávalók:
1 kg spárgatök, 1 kis doboz ananászkonzerv, 1 dl citromlé, 1 kg kristálycukor,
2 evőkanál zselatinpor. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése:
A tököt megtisztítjuk, magos belét eltávolítjuk, húsát almareszelő durva fokán
lereszeljük. Befőzőlábosba rakjuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra összevágott
ananászt a levével együtt. Ráöntjük a citromlevet, és kis lángon addig főzzük,
amíg a tökreszelék üvegessé nem válik. Rászórjuk a kristálycukrot, és
folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor egészen fel nem oldódik, és a
lekvár be nem sűrűsödik. A zselatinporra fél dl hideg vizet öntünk, és egészen
kis lángon, állandó keverés közben folyósra melegítjük, majd a lekvárba öntjük.
Alaposan elkeverjük, és néhány percnyi főzés után tűzforrón az előre
elkészített üvegekbe töltjük. Szorosan lekötjük, és 24 órára száraz gőzbe
tesszük.
Megjegyzés: A tök teljesen
átveszi az ananász ízét, és kellemes, pikáns lekvárt kapunk, amit ugyanúgy
használhatunk, mint a többi lekvárt.