Elkészítése:
Ha vörös ribiszkéből kívánunk bort
készíteni, előerjesztés szükséges. 3 kg vörös ribiszkét összezúzunk, elkeverjük
2 l vízzel, beoltjuk fajélesztővel és hozzáadunk 1 g élesztő tápsót, majd 1-2
napig előerjesztjük. Ezután a cefrét kipréseljük, a visszamaradt törkölyt 1:1
arányban vízzel keverve, 24 órai állás után újra kisajtoljuk, és az így kapott
lével hígítjuk az eredeti préslevet.
Ha célunk az asztali bor, akkor a préseléssel kapott ribiszkelevet úgy
kell hígítani, hogy hígítás után a lé savtartalma kb. 8% legyen. 3 kg ribiszkét véve, összesen 4-5 l vízre
lesz szükségünk, amibe beszámít az utánpréslé mennyisége is. 11
térfogatszázalék alkohol eléréséhez a hígított ribiszkelé minden literéhez
19-20 dkg cukrot kell hozzáadnunk. Óvatosan erjesszünk, mert amíg a bor kis
alkoholtartalmú, könnyen ecetesedik.
A bor kezelése a továbbiakban megegyezik az általános előírásokkal. A
ribiszkebor készítése nagyon gazdaságos, mert a nagy savtartalom miatti erős
hígítás következtében az eredeti ribiszkelé háromszorosát kapjuk.