Ringlóbefőtt


Ringlóbefőtt 1.

Hozzávalók: 1 kg ringló, 40 dkg cukor, 1 késh. szalicil
Elkészítése: A félérett ringlót megszurkáljuk, pár percre timsós vízbe tesszük, kimossuk, lecsurgatjuk, üvegbe rakjuk, sűrű szirupot főzünk rá, tetejére szalicilt hintünk, kigőzöljük.

Ringlóbefőtt 2.

Hozzávalók: 1 kg ringló, 75 dkg cukor.
Elkészítése: Félérett ringlót tűvel megszurkálunk, timsós, ecetes vízben pár pillanatig forraljuk, azután lecsurgatjuk. Szirupot készítünk minden kg-ra 3/4 kg cukrot és 4 dl vizet számítva, amelyet ha felforrt, lehabozzuk, és a gyümölcsöt beletéve, néhány pillanatig együtt forraljuk. Azután a tűzről levesszük, és a levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a kihűlésig leborítva hagyjuk.

Ringlóbefőtt 3.

·         ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 kg ringló, 35 dkg cukor, 2-3 db szegfűszeg, körömnyi fahéj, csapott kk. nátriumbenzoát.
Elkészítése: A nem túlérett gyümölcsöt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd üvegekbe rakjuk. Másfél liter vízből és a cukorból (beledobjuk a fűszereket és a tartósítót is) szirupot főzünk, majd a sziruppal feltöltjük az üvegeket. Az üvegeket lezárjuk, és gőzölő edénybe helyezzük, lehetőleg fazék legyen, mert addig kell vízzel feltölteni, hogy a víz az üvegek felső karimájáig érjen. A vizet felforraljuk, és forrás kezdetétől számítva kb. 5 percig hagyjuk forrni. Az edényt letakarjuk, és ebben hagyjuk kihűlni a befőttet. Ez az eltevési mód minden szilvafajtánál alkalmazható.

Ringlóbefőtt 4.

·         Éretlen, nagy szemű, zöld ringlót használjunk!
Hozzávalók: 5 kg ringló, 2 és fél kg cukor, fél dl ecet.
A szilvát megmossuk, a szárát felére visszavágjuk. Gyenge ecetes vizet forralunk, amibe késhegynyi szódabikarbónát teszünk, hogy a ringló színe megmaradjon. A ringlókat tűvel megszurkáljuk, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Addig hagyjuk benne, míg a héjak repedezni nem kezdenek. Ekkor a ringlókat szűrőkanállal kiszedjük, és hideg vízbe tesszük, maj lecsepegtetve, üvegekbe rakjuk. 1 liter víz - fél kg cukor arányú szirupot főzünk, ha kihűlt, a gyümölcsre öntjük. Az üvegeket lezárjuk, majd gőzölőbe tesszük. Ha a víz jól felforrt, a gőzölést abbahagyjuk. Az edényt letakarjuk, és ebben hagyjuk kihűlni a befőttet.