Édes must, tartósítva


Édes must, tartósítva 1.

·         ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: frissen kipréselt szőlőlé, tetszés szerinti mennyiségben, literenként 1 késhegynyi benzoesavas nátrium.
Elkészítése: A szőlőlevet dupla rétegben összehajtott tüllön vagy gézen átszűröm, és hosszú nyakú üvegekbe töltöm. A must tetejére és az üveg szájára szórok a tartósítószerből, majd egy tiszta ruhával lazán lekötöm, és hűvös kamrába állítom. Egy hónap múltán kötöm csak le véglegesen, illetve légmentesen. Fogyasztás előtt a tetejéről leöntök egy ujjnyit, csak a többit fogyasztjuk el.

Édes must, tartósítva 2.

·         ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: Literenként 5 dkg cukor, must, tetszés szerint.
Elkészítése: A mustot lemérem, és a cukrot hozzáadva felforralom. 5 percig főzöm, majd átszűröm. Újból felforralom, és megint átszűröm. Addig forralom és szűröm, amíg teljesen átlátszó, tiszta nem lesz. Ekkor kiforrázott, hosszú nyakú üvegbe töltöm, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Édes must, tartósítva 3.

Elkészítése: Fazékba öntünk 5 l frissen kipréselt mustot, beleszórunk 25 dkg kristálycukrot és felforraljuk. A forrástól számított 5 percig főzzük. Hagyjuk lehűlni. Átszűrjük, majd ismét felforraljuk. Kihűlése után újra átszűrjük. A műveletet addig ismételjük, amíg a must egészen tiszta, átlátszó nem lesz. (Lehet, hogy a forralást még párszor meg kell ismételni.)
A szűrést lehetőleg tiszta gézen vagy tüllön át, végezzük. Ha már szép tiszta, a forrásban lévő mustot hosszúnyakú üvegekbe töltjük, és azonnal ledugaszolva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.
Az ily módon konzervált must a legfinomabb szőlőlé, amit üdítőként, ásványvízzel vagy szódavízzel fogyaszthatunk, de gyümölcslevesek alapjául vagy mártásalapnak is használhatunk. Tejes vagy kefires-joghurtos turmixot is készíthetünk belőle.