Vegyes gyümölcslekvár 2.



Hozzávalók: 1 kg borízű alma, 1 kg érett, magvaváló szilva, 1 kg érett paradicsom, a gyümölcspép fele súlyával azonos mennyiségű kristálycukor. Specialitás.
Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk, az alma magházát eltávolítjuk, a szilvát kimagozzuk, a paradicsom kocsányát kivágjuk. A feldarabolt gyümölcsöket lábosba tesszük, ráöntünk 1 dl vizet, és folytonos keverés közben addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik. Ekkor szitára tesszük, átpasszírozzuk, és megmérjük. Visszatesszük a lábosba, és rászórjuk a súlya felével azonos mennyiségű cukrot. Kis lángon addig főzzük, amíg az egész jól besűrűsödik. Hogy mikor van készen, azt az úgynevezett tányérpróbával állapíthatjuk meg: egy tányérkára rácsöppentünk a lekvárból. Ha nem fut szét, befejezhetjük a főzést. Tiszta üvegekbe töltjük, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor kötjük le. Gőzölőfazékban legalább 30 percig gőzöljük. A vízből kivéve száraz gőzbe tesszük, és másnapig ott hagyjuk. Megjegyzés: Az így készített vegyes gyümölcslekvár évekig eláll. Ha csavaros tetejű üvegbe tesszük, a teteje sem szárad be.