Hozzávalók:
1 kg borízű alma, 1 kg érett, magvaváló
szilva, 1 kg érett paradicsom, a gyümölcspép fele súlyával azonos mennyiségű
kristálycukor. Specialitás.
Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk, az alma magházát
eltávolítjuk, a szilvát kimagozzuk, a paradicsom kocsányát kivágjuk. A
feldarabolt gyümölcsöket lábosba tesszük, ráöntünk 1 dl vizet, és folytonos
keverés közben addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik. Ekkor szitára
tesszük, átpasszírozzuk, és megmérjük. Visszatesszük a lábosba, és rászórjuk a
súlya felével azonos mennyiségű cukrot. Kis lángon addig főzzük, amíg az egész
jól besűrűsödik. Hogy mikor van készen, azt az úgynevezett tányérpróbával
állapíthatjuk meg: egy tányérkára rácsöppentünk a lekvárból. Ha nem fut szét,
befejezhetjük a főzést. Tiszta üvegekbe töltjük, megvárjuk, amíg langyosra hűl,
csak akkor kötjük le. Gőzölőfazékban legalább 30 percig gőzöljük. A vízből kivéve
száraz gőzbe tesszük, és másnapig ott hagyjuk. Megjegyzés: Az így készített
vegyes gyümölcslekvár évekig eláll. Ha csavaros tetejű üvegbe tesszük, a teteje
sem szárad be.