Szilvadzsem


Szilvadzsem 1.

Elkészítése: Szép nagy magvaváló szilvákat kimagozunk, és széles lábosban a cukorral elkeverve, gyors tűzön csak addig főzzük, míg forrni nem kezd, a héja ne váljon le a húsról. Minden kg szilvára 20-25 dkg cukrot számítsunk. Egyszerre ne főzzünk nagy mennyiséget, hogy hamar felforrhasson. Forrón üvegekbe öntjük, a tetejére 1 kk. rumban oldott, borsónyi szalicilt vagy nátrium-benzoikumot teszünk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Ízesíthetjük darabka fahéjjal és szegfűszeggel is.

Szilvadzsem 2.

Hozzávalók: 1 kg szilva, 25 dkg cukor, kis rum
Elkészítése: Egyszerre csak 2 kg-ból készítsük, 4-5 literes lábasban, hogy gyorsan felforrjon. Elkészítés: Szép, nagy magvaváló szilvákat kimagozunk, és gyors tűznél a cukorral együtt főni tesszük. Csak addig főzzük, amíg forrni kezd. a héjának nem szabad leválni a húsról. Forrón üvegekbe rakjuk, mindegyik tetejére egy kanál rumot teszünk, forrón lekötjük, szárazgőzbe rakjuk, és kihűlésig ott tartjuk.

Szilva-dzsem Anyu módra

Hozzávalók: 1 kg darált szilva, 20 dkg cukor               
Elkészítése: Elfövi a habját, kis tartósítószer. Üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba tesszük.