Szilvadzsem 1.
Elkészítése:
Szép nagy magvaváló szilvákat kimagozunk,
és széles lábosban a cukorral elkeverve, gyors tűzön csak addig főzzük, míg
forrni nem kezd, a héja ne váljon le a húsról. Minden kg szilvára 20-25 dkg
cukrot számítsunk. Egyszerre ne főzzünk nagy mennyiséget, hogy hamar
felforrhasson. Forrón üvegekbe öntjük, a tetejére 1 kk. rumban oldott, borsónyi
szalicilt vagy nátrium-benzoikumot teszünk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Ízesíthetjük darabka fahéjjal és szegfűszeggel is.
Szilvadzsem 2.
Hozzávalók: 1 kg szilva, 25
dkg cukor, kis rum
Elkészítése:
Egyszerre csak 2 kg-ból készítsük, 4-5 literes lábasban, hogy gyorsan
felforrjon. Elkészítés: Szép, nagy magvaváló szilvákat kimagozunk, és gyors
tűznél a cukorral együtt főni tesszük. Csak addig főzzük, amíg forrni kezd. a
héjának nem szabad leválni a húsról. Forrón üvegekbe rakjuk, mindegyik tetejére
egy kanál rumot teszünk, forrón lekötjük, szárazgőzbe rakjuk, és kihűlésig ott
tartjuk.
Szilva-dzsem Anyu módra
Hozzávalók: 1 kg darált
szilva, 20 dkg cukor
Elkészítése:
Elfövi a habját, kis tartósítószer. Üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba
tesszük.