Szilvabefőtt


Szilvabefőtt 1.

Elkészítése: Kiforrázott, tiszta üvegekbe annyi mosott, leszárazott szilvát téve, amennyi belefér, az üvegeket rázzuk meg, hogy minél több beleférjen, 1 kg gyümölcsre 30-35 dkg cukrot számítva, főzzünk szirupot annyi vízzel, amennyi a gyümölcs fele (1 l-es üveghez 5 dl víz). A szirupot jól felforralva, habját szedjük le, öntsük az üvegekben lévő gyümölcsre, azonnal kössük le. Az üvegeket ne öntsük tele sziruppal, mert a gyümölcs is levet enged. Nedves gőzben 6-8 percig forraljuk. A vízben hagyjuk kihűlni.

Szilvabefőtt 2.

·         ºElkészítés: 50 perc Nehézség: 1
Az alapadagot a szilva mennyisége határozza meg.
Hozzávalók: szilva, a víz literjéhez 30 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj, tartósítószer.
Elkészítése: A szilvát megmossuk, szárától megtisztítjuk, üvegekbe rakjuk, és az üvegeket feltöltjük vízzel. A vizet leöntjük és megmérjük. Literenként 30 dkg cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk. A szilvát a szirupban 2-3 percig főzzük.(Ha tovább főzzük, akkor kirepedezik!) Azonnal üvegekbe rakjuk, a szirupot újra felfőzzük, és a szilvára merjük. A szokott módon lezárjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Ez az eltevési mód a ringlóhoz is jó.

Szilvabefőtt 3.

Elkészítése: A hibátlan, érett, de kemény szilvákat megmossuk, kiforrázott üvegekbe tesszük, a tetejére egy kevés szalicilt szórunk, és erősen lekötözzük. A víz forrásától számítva 25-30 percig gőzöljük, majd a vízben hagyjuk kihűlni.

Szilvabefőtt cukor nélkül

Elkészítése: A hibátlan, érett, de kemény szilvákat megmossuk, kiforrázott üvegekbe tesszük, a tetejére egy kevés szalicilt szórunk, és erősen lekötözzük. A víz forrásától számítva 25-30 percig gőzöljük, majd a vízben hagyjuk kihűlni.