Szilvabefőtt 1.
Elkészítése:
Kiforrázott, tiszta üvegekbe annyi mosott,
leszárazott szilvát téve, amennyi belefér, az üvegeket rázzuk meg, hogy minél
több beleférjen, 1 kg gyümölcsre 30-35 dkg cukrot számítva, főzzünk szirupot
annyi vízzel, amennyi a gyümölcs fele (1 l-es üveghez 5 dl víz). A szirupot jól
felforralva, habját szedjük le, öntsük az üvegekben lévő gyümölcsre, azonnal
kössük le. Az üvegeket ne öntsük tele sziruppal, mert a gyümölcs is levet
enged. Nedves gőzben 6-8 percig forraljuk. A vízben hagyjuk kihűlni.
Szilvabefőtt 2.
·
ºElkészítés: 50 perc Nehézség: 1
Az alapadagot a szilva mennyisége
határozza meg.
Hozzávalók:
szilva, a víz literjéhez 30 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj, tartósítószer.
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, szárától megtisztítjuk, üvegekbe rakjuk, és az üvegeket
feltöltjük vízzel. A vizet leöntjük és megmérjük. Literenként 30 dkg cukorral
és a fűszerekkel szirupot főzünk. A szilvát a szirupban 2-3 percig főzzük.(Ha
tovább főzzük, akkor kirepedezik!) Azonnal üvegekbe rakjuk, a szirupot újra
felfőzzük, és a szilvára merjük. A szokott módon lezárjuk az üvegeket, majd
száraz dunsztba tesszük. Ez az eltevési mód a ringlóhoz is jó.
Szilvabefőtt
3.
Elkészítése:
A hibátlan, érett, de kemény szilvákat
megmossuk, kiforrázott üvegekbe tesszük, a tetejére egy kevés szalicilt
szórunk, és erősen lekötözzük. A víz forrásától számítva 25-30 percig gőzöljük,
majd a vízben hagyjuk kihűlni.
Szilvabefőtt cukor nélkül
Elkészítése:
A hibátlan, érett, de kemény szilvákat
megmossuk, kiforrázott üvegekbe tesszük, a tetejére egy kevés szalicilt
szórunk, és erősen lekötözzük. A víz forrásától számítva 25-30 percig gőzöljük,
majd a vízben hagyjuk kihűlni.