Paradicsomdzsem 2.



Hozzávalók: 1 kg érett almaparadicsom, 50 dkg kristálycukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 rúd vanília, fél dl rum. Különlegesség.
Elkészítése: A megmosott paradicsomokat szűrőbe téve forrásban lévő vízbe mártjuk, és az újraforrástól számított fél percig benne hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. Éles késsel meghámozzuk, és 6-8 gerezdre vágjuk. A csumáját kiszedjük. A gyümölcshúst lábosba tesszük, rászórjuk a kristálycukrot, az apróra tört vaníliát és a reszelt citromhéjat. Az egészet összekeverjük, és lefedve másfél-két óráig állni hagyjuk. Addig a cukor elolvad, és a paradicsom, levet enged. Ekkor rácsavarjuk a citromlevet, majd kis lángon, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Végül kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük. Mindegyik üveg tetejére öntünk egy-két evőkanál rumot, és azonnal lekötjük. Száraz gőzben másnapig hagyjuk hűlni, akkor tesszük a helyére. Megjegyzés: Csak érett paradicsomból igazán jó. Reggelire, vajaskenyérre kenve kiváló. Készíthetünk vele tortakrémet, pudingba is keverhetjük, de hideg paradicsomlevest, mártást is főzhetünk belőle.