Hozzávalók:
1 kg érett almaparadicsom, 50 dkg
kristálycukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 rúd vanília, fél dl rum.
Különlegesség.
Elkészítése:
A megmosott paradicsomokat szűrőbe téve
forrásban lévő vízbe mártjuk, és az újraforrástól számított fél percig benne
hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. Éles késsel meghámozzuk, és 6-8 gerezdre vágjuk.
A csumáját kiszedjük. A gyümölcshúst lábosba tesszük, rászórjuk a kristálycukrot,
az apróra tört vaníliát és a reszelt citromhéjat. Az egészet összekeverjük, és
lefedve másfél-két óráig állni hagyjuk. Addig a cukor elolvad, és a paradicsom,
levet enged. Ekkor rácsavarjuk a citromlevet, majd kis lángon, folyamatos
keverés közben sűrűre főzzük. Végül kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük.
Mindegyik üveg tetejére öntünk egy-két evőkanál rumot, és azonnal lekötjük.
Száraz gőzben másnapig hagyjuk hűlni, akkor tesszük a helyére. Megjegyzés: Csak
érett paradicsomból igazán jó. Reggelire, vajaskenyérre kenve kiváló.
Készíthetünk vele tortakrémet, pudingba is keverhetjük, de hideg
paradicsomlevest, mártást is főzhetünk belőle.