Elkészítése:
Vannak gyümölcsök, amelyek önmagukban finomak ugyan, de lekvárrá vagy dzsemmé
sûrítve jellegtelen ízük van (pl. körte, cseresznye). Más gyümölcsökkel keverve
azonban igen különleges, kellemes ízt eredményeznek. Az ily módon készített
lekvárok közül legismertebb a körte
és a sárgadinnye keveréke, mely a
következõ módon készíthetõ el. Három rész elõzõleg megmosott õszi körtét
vágjunk ketté, távolítsuk el belõle a magházat, majd hámozzuk meg, és vágjuk
kisebb darabokra. Utána tisztítsunk meg a magjától egy rész sárgabélü
cukordinnyét, és a héját levágva szintén aprítsuk fel, majd mindkét gyümölcsöt
egyszerre hajtsuk át egy 3 mm lyukátmérõjû tárcsával ellátott húsdarálón. Végül
helyezzük a gyümölcskocsonyát egy ismert ûrtartalmú zománcozott lábasba, és a
Meggydzsemnél leírt módon kb. 20 percig sûrítsük. Az édesítéshez literenként 20
dg mézet használjunk. Hasonlóan különleges ízt ad a rétesalma és a birsalma
vagy a zöldbél cukordinnye és az õszibarack, illetve a cseresznye és a meggy összeházasítása, de más gyümölcsök párosításával is sikerrel
próbálkozhatunk. (Az eltérõ fõzési idõ miatt a megtisztított és feldarabolt
birsalmát ledarálás elõtt pároljuk puhára.) A pikáns ízek kedvelõi kevés
rumaromát is tesznek ezekbe a dzsemekbe. A kísérletezésbe érdemes bevonni a rebarbarát is, mert ennek a zöldségnek
a savas íze nem mindennapi zamatot kölcsönöz a különféle gyümölcsöknek. Akinek
módja van rá, egzotikus gyümölcsökkel is próbálkozhat. Ezen az úton haladva
biztos sikerre számíthatunk a sárgabarack
és a kivi, valamint a szamóca és a papaya elegyével.