Hozzávalók:
2 kg érett, piros vagy fekete ribiszke
(vegyesen is lehet), 7 dl bor- vagy gyümölcsecet, 30 dkg kristálycukor, 4 szem
szegfűszeg, darabka fahéj, 1 mokkáskanál só. Időigényes. Egyszerűen
elkészíthető.
Elkészítése:
A ribiszkét 10 percig langyos vízben
áztatjuk, majd áttesszük egy másik, tiszta vízzel telt edénybe. Addig
ismételjük a gyümölcs mosását, amíg a víz teljesen tiszta nem marad, majd
szitán lecsöpögtetjük. Közben a borecetet, a cukrot, a fűszereket
összekeverjük, és felforraljuk. A képződő habot leszedegetjük a tetejéről, és
addig főzzük, amíg átlátszóvá nem válik. Ezután a fűszereket egy szűrőkanál
segítségével kiszedjük az ecetből, és a közben leszemezett gyümölcsöt
belezúdítjuk. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris lehúzzuk a tűzről.
Letakarjuk, és hagyjuk kihűlni. Másnap gyorsan, nagy lángon egy pillanatra újra
felforraljuk, és letakarva ismét hűlni hagyjuk. Harmadnap is felforraljuk,
végül a gyümölcsöt szűrőkanállal üvegekbe tesszük, és a levét ráöntjük. Azonnal
lekötjük, gőzölőfazékba tesszük, és a víz gyenge forrásától számított 10 percig
gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni. Az üvegeket megtörölgetjük, és végleges
helyükre állítjuk. Megjegyzés: Vadhúsból készült sültekhez, májhoz, sonkához
kiváló savanyúság; sűrű majonézbe keverve finom mártás.