Ribizli szörp


Ribizli szörp 1.

Elkészítése: A ribiszkét megtisztítjuk, megmossuk, és szitán lecsurgatjuk, azután jól összetörve üvegedényben 3-4 napig állni hagyjuk. Azután átszűrjük, és a lének megfelelő súlyú cukrot forralunk, tovább úgy járunk el, mint a meggyszörppel.

Ribizli szörp 2.

·         ºElkészítés: 180 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor és késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A ribizlit pépesítjük, és lecsepegtetjük. A keletkezett lé súlyát megmérjük, majd azonos súlyú cukorra, és a szalicillal összekeverjük. Tíz percig forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. A megmaradt masszát paradicsompasszírozón átpasszírozzuk, és belőle hagyományos módon lekvárt főzünk. Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, hogy lekvár is legyen. Ha kevés a maradék, vegyes lekvárhoz használjuk fel.

Ribizli szörp 3.

·         ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg ribizli pép, 1 kg cukor, szalicil az üvegek öblítéséhez.
Elkészítése: A megmosott ribizlit leszemezzük, pépesítjük, és leszűrjük a szokott módon. A pépet megmérjük, és azonos súlyú cukorral összekeverjük. A keveréket a forrás kezdetétől számítva még negyedóráig forraljuk. A lét szalicilos forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, és száraz dunsztba tesszük.

Ribizli szörp 4.

Elkészítése: A szörpnek szánt, tetszés szerinti mennyiségben, piros és fehér (vagy csak fekete) ribiszkét szárastól tegyük langyos vízbe, és fél óráig áztassuk. Ezután váltott vízben többször mossuk át, és csöpögtessük le. Villával húzzuk le a szemeket a szárról, és turmixgépben apránként zúzzuk össze. A zúzalékot öntsük egy nagyobb porcelán- vagy műanyagtálba, és lefedve pár órán át, hagyjuk állni a hűtőszekrényben. Ezután egy szitán csurgassuk le a levét. Ha a lé zavaros, akkor gézen vagy tüllön még egyszer szűrjük át.
A gyümölcsléhez adjunk literenként 1 kg kristálycukrot, 5 dl vizet, 1 kk. nátrium-benzoikumot, és kevergessük addig, amíg a cukor a lében teljesen feloldódik. Egy napig tartsuk hűvös helyen, lefedve. Közben többször keverjük meg. Másnap még egyszer keverjük fel, majd töltsük hosszúnyakú szörpösüvegekbe.
Ledugaszolva, hűvös helyen tároljuk.
A szörp krémekbe, habokba, üdítő- és turmixitalokba tehető, de gyümölcsleves és - mártás alapja is lehet. Fogyókúrázók, cukorbetegek ne fogyasszák!

Ribizliszörp Anyu módra

Hozzávalók: 1 kg léhez 80 dkg cukor, 2 dl víz, Ľ dkg borkősav, 1 mokkáskanál szalicil.
Elkészítése: Egy napig, állni hagyjuk, és többször megkeverjük. Majd üvegekbe rakjuk.