Szőlő, cukorban


Szőlő, cukorban 1.

·         ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg hibátlan, nagy szemű muskotályos szőlő, 1 kg cukor.
Elkészítése: A szőlőszemeket ollóval levágom a fürtökről, majd megmosom, és szitán lecsöpögtetem. Kicsi, jól kimosott üvegekbe rakom. 1 kg cukorhoz 3 dl vizet öntök és felforralom. Ha kihűlt, ráöntöm a gyümölcsre. Szorosan lekötve napos, meleg helyen érlelem kb. 4 napig, illetve addig, amíg a szőlőszemek szépen megsárgulnak, üvegesek lesznek. Ezután a végleges helyére elteszem.

Szőlő, cukorban 2.

Elkészítése: 2 kg félérett, fekete szőlőt többször váltott vízben megmosunk, szitán leszárítjuk. Hogy a szemek ne sérüljenek, és ne repedjenek fel, ollóval levágjuk a szárról. Azonnal kiforrázott, tiszta üvegekbe tesszük. 1 kg kristálycukorra ráöntünk 5 dl vizet és felforraljuk. A habját folyton leszedjük, majd hagyjuk kihűlni. Langyosan rátöltjük a gyümölcsre, és az üvegeket szorosan, légmentesen lekötjük. Bekapcsoljuk a sütőt, takarékra állítjuk. Tepsibe tesszük az üvegeket, betoljuk a sütőbe, és 2 órán át, melegítjük.
A sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk. Ott is hagyjuk kihűlni. További 5 alkalommal, tehát összesen 1 hétig "sütjük" a szőlőt. Ezután végleges helyére állítjuk. Sötét, szellős, hűvös helyen tároljuk. Rendkívül finom csemege, rumos meggyel keverve ínyenceknek való édesség. Gyümölcssalátához is keverhetjük, de díszíthetünk vele fagylaltot, parfét, krémeket, habokat, pudingokat is. Nemcsak fekete szőlőből készíthető, hanem nem túl érett, pirosból és fehérből is. A fajtákat egy üvegen belül ne keverjük.