Szilvabor


Szilvabor 1.

·         ºElkészítés: 80 perc + 2 nap + 2-3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: A teljesen érett szilvát kimagozzuk, összezúzzuk, és súlya egyharmadának megfelelő meleg vízzel két napig előerjesztjük. Préselés után 1 l. léhez 25 dkg. cukrot, 5 g. citromsavat, fajélesztőt és 5-10 összetört magbelet adunk. Kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben. Tisztulás után palackokba fejtjük légmentesen dugaszoljuk.

Szilvabor 2.

¨       Mind a magvaváló, mind a duránci szilvák, továbbá a ringlók és a Mirabellák is alkalmasak borkészítésre, ha teljesen beérettek.
Elkészítése: Kimagozás után a gyümölcshúst megzúzzuk, és 1/3 rész, forró vizet öntve hozzá, 36 órán át, pihentetjük. Préselés után 1 l léhez 0, 25 kg cukrot és 5 g citromsavat adva, erjesztjük. Az erjesztésben levő musthoz literenként 5-10 dkg megtört magbelet adjunk. Alacsonyabb hőmérsékleten, lassan erjesszük.