Hozzávalók:
1 kg gyümölcs (lehet málna, eper, ribizli, sárgabarack, meggy, szilva), 1 kg
befőzőcukor
Elkészítése:
A gyümölcsöt gondosan mossa meg, tisztítsa, ha kell, magozza ki. Nyomja jól
szét vagy darabolja fel. Keverje hozzá a befőzőcukrot, forralja négy-nyolc
percig. Forrón töltse a tiszta üvegekbe, majd zárja le. A málnához a forralás
végén dobjon egy darabka vaníliarudat, kevés reszelt citromhéjat. A vaníliát
üvegbe töltés előtt dobja ki. A sárgabarackot kevés barackpálinkával
bolondíthatja meg, a szilvát pedig fahéjjal és finomra vágott dióval.
Tippek: Almából is készülhet lekvár. A savanyú
fajtából válogasson. Negyedekre vágva, magházát kivájva szeletelje héjastul.
Vízben főzze puhára, passzírozza át szitán, majd egy kiló befőzőcukorral
forralja négy-nyolc percig az egykilónyi gyümölcsöt. Csipetnyi vaníliás
cukorral ízesítve forrón töltse üvegbe.