Hozzávalók:
nem túl érett, de szép, egészséges,
magvaváló szilva, tetszés szerinti mennyiségben, a befőttlé literjéhez: 50 dkg
kristálycukor, 4 szem szegfűszeg, darabka fahéj, 2 citromkarika sárga héjával
együtt, literes üvegenként: fél dl rum. Kissé munkaigényes.
Elkészítése:
A szilvákat megmossuk, kissé le is
dörzsöljük, majd félbevágva kimagozzuk. A fél szilvákat jó szorosan kiforrázott
üvegekbe tesszük. A sziruphoz (amit úgy mérünk ki, hogy a még egészben lévő
szilvára annyi vizet öntünk, amennyi ellepi, majd leszűrve megmérjük) a vízbe
belekeverjük a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat és a citromkarika lehámozott,
sárga héját. Ezután felforraljuk. A tetején képződő habot folyamatosan
leszedjük. A szirupot hagyjuk kihűlni. A szilvával telt üvegekbe beletesszük a
citromkarikákat. Először a rumot öntjük bele, csak ezután töltjük fel a
fűszeres sziruppal. Annyi levet töltsünk a gyümölcsre, hogy az üveg
háromnegyedénél tovább ne érjen. Légmentesen lekötjük, majd gőzölőfazékba
állítjuk. Fokozatosan addig melegítjük, amíg az üvegekben lévő befőttlé
gyöngyözni nem kezd, ez után 20 percig tartjuk olyan hőmérsékleten, hogy
továbbra is gyöngyözzön a folyadék. A befőttet a fazékban hagyjuk kihűlni, majd
letörölgetjük, és végleges helyére állítjuk.