Elkészítése:
Megmosunk 1 kg borízű almát, 1 kg érett,
magvaváló szilvát, 1 kg érett paradicsomot, az alma magházát eltávolítjuk, a
szilvát kimagozzuk, a paradicsom kocsányát kivágjuk. A feldarabolt gyümölcsöket
lábosba tesszük, ráöntünk 1 dl vizet, és folytonos keverés közben addig főzzük,
amíg a gyümölcs össze nem esik. Ekkor szitára tesszük, átpasszírozzuk, és
megmérjük. Visszatesszük a lábosba, és rászórunk a pép súlya felével azonos
mennyiségű kristálycukrot. Kis lángon addig főzzük, amíg az egész jól
besűrűsödik.
Hogy mikor van készen, azt az ún. kocsonyapróbával állapíthatjuk meg: egy
tányérkára rácsöppentünk a lekvárból. Ha nem fut szét, befejezhetjük a főzést.
Tiszta üvegekbe töltjük, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor kötjük le.
Gőzölőfazékban legalább 30 percig gőzöljük. A vízből kivéve száraz gőzbe
tesszük, és másnapig ott hagyjuk. Az így készített vegyes gyümölcslekvár évekig
eláll. Ha csavaros tetejű üvegbe tesszük, a teteje sem szárad be.