Vegyes gyümölcsíz 1.



Elkészítése: Megmosunk 1 kg borízű almát, 1 kg érett, magvaváló szilvát, 1 kg érett paradicsomot, az alma magházát eltávolítjuk, a szilvát kimagozzuk, a paradicsom kocsányát kivágjuk. A feldarabolt gyümölcsöket lábosba tesszük, ráöntünk 1 dl vizet, és folytonos keverés közben addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik. Ekkor szitára tesszük, átpasszírozzuk, és megmérjük. Visszatesszük a lábosba, és rászórunk a pép súlya felével azonos mennyiségű kristálycukrot. Kis lángon addig főzzük, amíg az egész jól besűrűsödik.
Hogy mikor van készen, azt az ún. kocsonyapróbával állapíthatjuk meg: egy tányérkára rácsöppentünk a lekvárból. Ha nem fut szét, befejezhetjük a főzést. Tiszta üvegekbe töltjük, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor kötjük le.
Gőzölőfazékban legalább 30 percig gőzöljük. A vízből kivéve száraz gőzbe tesszük, és másnapig ott hagyjuk. Az így készített vegyes gyümölcslekvár évekig eláll. Ha csavaros tetejű üvegbe tesszük, a teteje sem szárad be.