Szilva nyersen


Szilva nyersen 1.

·         ºElkészítés: 30 perc + 24 óra Nehézség: 1
Hozzávalók: 3 kg kimagozott szilva, 75 dkg cukor, csapott kk. tartósító, üvegenként 1 evőkanál rum.
Elkészítése: A szilvát a cukorral és a tartósítóval összekeverjük, és 24 óra hosszat állni hagyjuk, közben néhányszor átkeverjük. Levet enged! Másnap a léből kiszedjük, lecsöpögtetjük, és üvegekbe rakjuk. Alaposan lerázzuk, hogy tömörödjön. Minden üvegbe 1 evőkanál rumot öntünk, feltöltjük saját levével, a szokott módon lezárjuk az üvegeket, majd végleges helyükre tesszük.

Szilva nyersen 2.

·         ºElkészítés: 20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2,5 kg szilva, fél kg. cukor, kávéskanálnyi tartósítószer.
Elkészítése: A kimagozott szilvát a cukorral és a tartósítóval összekeverjük, azonnal üvegekbe rakjuk és lezárjuk (az üvegben fog levet engedni), majd a végleges helyére tesszük. Ha sűrűn mozgatják az üvegeket, könnyen megromolhat!

Szilva nyersen, gombócba

Elkészítése: A teljesen hibátlan, érett, de nem puha szilvákat jól megmossuk, és olyan nagyságú üvegbe rakjuk, amely egyszeri felhasználásra elég (többnyire fél literes). Az üvegeket teletöltjük hideg vízzel - így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk -, majd a vizet leöntjük, és literenként egy kávéskanál benzoesavas nátriumot keverünk el benne. Ezt visszaöntjük a szilvára úgy, hogy azt ellepje, lekötjük és hűvös, száraz helyre tesszük. Gőzölni nem kell.

Szilva nyersen, rummal

Elkészítése: Nagy szemű magvaváló szilvákat megmosunk, kimagozunk, és 3 kg szilvához 1 kg cukrot, 1 kávéskanál szalicilt és 5 cl rumot öntve jól összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk. Ekkor szalicilos rummal kiöblített üvegekbe töltjük, a tetejére egy evőkanál rumot öntünk, lekötjük, és száraz, hűvös helyre tesszük. Gombóchoz, tésztákhoz, gyümölcssalátákhoz használjuk.