Szőlőbefőtt 1.
·
ºElőkészítés: 40 perc Nehézség: 1
Elkészítése:
Piros és fehér nagy szemű szőlőt vegyesen
rakjunk kisebb üvegekbe (a szárakat nem tépjük ki a szemekből, hanem ollóval
rövidre vágjuk). Mindegyik üvegbe egy púpozott evőkanál cukrot és 2-3 szem
szegfűszeget rakunk. Ezután az üvegeket feltöltjük forró vízzel, gőzölő edénybe
rakjuk, és a gyöngyözés kezdetétől még 5 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk
kihűlni.
Szőlőbefőtt 2.
Hozzávalók:
nagyszemű, majdnem érett, piros vagy fehér
szőlő, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 30-40 dkg cukor (a
gyümölcs édességétől függően), literes üvegenként: 4 szem szegfűszeg,
késhegynyi nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése:
A szőlőfürtöket megmossuk, szitán
lecsöpögtetjük, majd a szőlőszemeket kis ollóval úgy vágjuk le a szárukról,
hogy a gyümölcs ne sérüljön meg. Az sem baj, ha egy kis szárdarabka rajta
marad. Kiforrázott üvegekbe tesszük, az üveg alját tenyerünkkel kissé
megütögetve jól összetömörítjük. A cukrot annyi részre osztjuk, ahány üveg
befőtt lesz, majd a szőlő tetejére szórjuk a szegfűszeggel együtt. Vizet
forralunk, és melegen ráöntjük a gyümölcsre. Rászórjuk a tartósítót, rögtön
lekötjük, és gőzölőfazékba állítjuk. A víz gyöngyözésétől számított 5-6 percig
gőzöljük. Ez alatt az idő alatt még nem repednek fel a szőlőszemek. A fazékban
hagyjuk kihűlni, majd az üvegeket letörölgetve végleges helyükre állítjuk.
Megjegyzés: Nagyon szépen díszíthetünk vele. Magában is finom, de más
befőttekkel összekeverve gyümölcssalátába is tehetjük.