Szőlőbefőtt


Szőlőbefőtt 1.

·         ºElőkészítés: 40 perc Nehézség: 1
Elkészítése: Piros és fehér nagy szemű szőlőt vegyesen rakjunk kisebb üvegekbe (a szárakat nem tépjük ki a szemekből, hanem ollóval rövidre vágjuk). Mindegyik üvegbe egy púpozott evőkanál cukrot és 2-3 szem szegfűszeget rakunk. Ezután az üvegeket feltöltjük forró vízzel, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözés kezdetétől még 5 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.

Szőlőbefőtt 2.

Hozzávalók: nagyszemű, majdnem érett, piros vagy fehér szőlő, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 30-40 dkg cukor (a gyümölcs édességétől függően), literes üvegenként: 4 szem szegfűszeg, késhegynyi nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A szőlőfürtöket megmossuk, szitán lecsöpögtetjük, majd a szőlőszemeket kis ollóval úgy vágjuk le a szárukról, hogy a gyümölcs ne sérüljön meg. Az sem baj, ha egy kis szárdarabka rajta marad. Kiforrázott üvegekbe tesszük, az üveg alját tenyerünkkel kissé megütögetve jól összetömörítjük. A cukrot annyi részre osztjuk, ahány üveg befőtt lesz, majd a szőlő tetejére szórjuk a szegfűszeggel együtt. Vizet forralunk, és melegen ráöntjük a gyümölcsre. Rászórjuk a tartósítót, rögtön lekötjük, és gőzölőfazékba állítjuk. A víz gyöngyözésétől számított 5-6 percig gőzöljük. Ez alatt az idő alatt még nem repednek fel a szőlőszemek. A fazékban hagyjuk kihűlni, majd az üvegeket letörölgetve végleges helyükre állítjuk. Megjegyzés: Nagyon szépen díszíthetünk vele. Magában is finom, de más befőttekkel összekeverve gyümölcssalátába is tehetjük.