Elkészítése:
A magvaváló, ép, érett besztercei szilvát tűvel megszurkáljuk, és bő szájú
üvegekbe rakjuk. Szörpöt főzünk hat deci tiszta gyümölcs- vagy borecetből, két
deka fahéjjal és három-négy szegfűszeggel. Csak éppen felforraljuk, és amikor
kihűlt, ráöntjük a szilvára. Az üvegeket lekötjük, és tíz napig hűvös helyen
tartjuk. A tizenegyedik napon leöntjük a szirupot a szilváról, beletesszük az
előzőleg kiszedett és megszárított fűszereket, és sűrűbbre főzzük. Mikor már
elég sűrű, beletesszük a szilvát, és egy-két percig együtt főzzük. Most
kiszedjük a gyümölcsöt, visszarakjuk az üvegbe, és a szirupot langyosan
rászűrjük. Másnap kötjük le az üveget.