Hozzávalók:
1 kg spárgatök, 30 dkg kristálycukor, 1 rúd vanília, 6-8 szegfűszeg, 1
teáskanál citromsav, szalicil
Elkészítése:
A meghámozott, kimagozott spárgatököt a kockacukornál valamivel nagyobb
kockákra összevágom (hogy mutatósabb legyen, recés élű késsel szelem, vagy
kiszúróval formázom). A tököt fazékba teszem, és annyi erős citromsavas vizet
öntök rá, hogy jól ellepje. Kb. fél óra állás után hozzákeverem a cukrot, az
ízesítőket, és forráspontig felfőzöm. Ha felforr, leveszem a tűzről, és hűvös
helyen pihentetem egy napig. Még két napon keresztül a fonásig való hevítést
megismétlem, de a harmadik forralás után már üvegekbe rakom. Késhegynyi
tartósítószert szórok minden üveg tetejére, lekötöm, és száraz gőzben hagyom
kihűlni.