Ecetes szilva 1.
Elkészítése:
A nem teljesen érett, hibátlan hamvas szilvákat vízzel leöblítjük,
lecsurgatjuk, majd üvegekbe rakjuk. Enyhén ecetes, lehetőleg borecetes vizet
forralunk, amelyhez literenként 35 dkg cukrot, 4-5 szem egész borsot és 1 szem
szegfűszeget teszünk. A néhány percig forralt, majd kihűlt fűszeres lét a
szilvákra szűrjük, tetejükre egy késhegynyi szalicilt szórunk, lekötjük, és a
kamrába tesszük.
Ecetes szilva 2.
Elkészítése:
A teljesen hibátlan, nem túl érett, még kemény magvaváló szilvák szárát
leszedjük, megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Az üvegeket teletöltjük hideg vízzel,
így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk, majd a vizet leöntjük,
teszünk bele literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szem szegfűszeget és
egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, utána langyosra hűtjük, és az üvegekbe
tett szilvára szűrjük. A tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot teszünk,
lekötjük, és mindjárt a helyére tehetjük, nem kell kigőzölni.
Ecetes szilva 3.
·
ºElőkészítés: 15 perc Nehézség:
1
Hozzávalók:
2 kg kemény, nem nagyon érett szilva, 60 dkg cukor, 4 dl ecet, 1 liter víz, 3
szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
A szilvát gondosan megmosom, szitára téve lecsöpögtetem, majd jól kimosott
üvegekbe rakom. A vizet felforralom a cukorral és az ecettel, beleteszem a sót
és a fűszereket, ezután ráöntöm a szilvára. Másnapig állni hagyom, majd a levét
leszűrve ismét felforralom, és újból ráöntöm a szilvára. Ezt még két
alkalommal, tehát összesen négyszer megismétlem. Az utolsó felöntés után
azonnal lekötöm, és ha kihűlt, végleges helyére teszem.
Ecetes szilva 4.
·
ºElőkészítés: 30 perc Nehézség:
1
Hozzávalók:
2 kg kemény, de érett, magvaváló szilva, 4 dl víz, 1 dl borecet, 40 dkg cukor,
fél citrom sárga lereszelt héja, csipetnyi só
Elkészítése:
A szilvát gondosan megmosom, szitán lecsöpögtetem, majd kimagozom. Tálba
teszem. A cukrot, a vizet, az ecetet és a citromhéjat összekeverve felforralom,
majd leforrázom vele a gyümölcsöt. Ha a lé teljesen kihűlt, a szilvát leszűröm,
és üvegekbe teszem, a visszamaradt szirupot ismét felforralom, végül azon
forrón ráöntöm a szilvára. Rögtön lekötöm, és ha kihűlt, akkor teszem el a
végleges helyére.
Ecetes szilva 5.
·
ºElőkészítés: 60 perc Nehézség:
1
Elkészítése:
Magvaváló szilvát óvatosan mossunk meg, hogy a hamva rajta maradjon. Üvegekbe
tesszük, s a következő folyadékkal öntjük tele: Egy liter vizet, 70 deka
cukrot, három dl hat százalékos ecetet összeforralunk. Adunk hozzá ízesítőül
fahéjat, szegfűszeget. Másnap lekötjük, eltesszük.
Ecetes szilva 6.
·
ºElőkészítés: 180 perc Nehézség:
1
Elkészítése:
Egy és fél liter vízből, egy kiló cukorból szirupot készítünk. Fahéjat, kevés
borecetet, szegfűszeget adunk hozzá. Ha
a szirup forr, beleteszünk annyi félérett, teljesen hibátlan szilvát, hogy ne
sok legyen az edényben. Ha a szilva héja felnyílik, kivesszük és így kifőzzük
az összes szilvát, majd a szirupot felfőzzük két nap egymásután és ráöntjük a
szilvára. Harmadik nap a szilvát üvegekbe rakjuk, a szirupot még egyszer
felfőzzük, s forrón az üvegekbe töltjük. Bekötjük, az üvegeket gőzben pároljuk.
Kitűnő kompót.
Ecetes szilva 7.
Elkészítése:
Ropogós szilvát megmosunk úgy, hogy a szép hamva rajta maradjon, és szitára
téve száradni hagyjuk. Körömnyi kéndarabokat meggyújtunk, mindegyikre
ráborítunk egy-egy literes, tisztára mosott, megtörölgetett üveget, és mikor az
üvegek megtelnek kéngőzzel, gyorsan beletöltjük a szilvát. Kistányérral
lefedjük, nehogy a gőz elillanjon. Közben szirupot főzünk, egy liter vízre 25
deka cukrot és kb. egy deci enyhe ecetet számítva, hogy kellemesen savanykás,
de ne túl savanyú legyen. Szegfűszeggel ízesítjük, és azon forrón a szilvára
öntjük. Azonnal lekötjük az üvegeket, és szárazgőzben tartjuk másnapig. Télen
pecsenyéhez illő, kitűnő savanyúságot kapunk.
Ecetes szilva 8.
Hozzávalók:
2 kg kemény, félérett szilva, 60 dkg kristálycukor, 4 dl alma- vagy borecet, 1
liter víz, 3 szem szegfűszeg, darabka fahéj, 1 mokkáskanál só. Időigényes.
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, szitára téve lecsöpögtetjük, majd magostól tiszta,
kiforrázott üvegekbe rakjuk. A vizet felforraljuk a cukorral, hozzáöntjük az
ecetet, beleszórjuk a sót, a fahéjat és a szegfűszeget. A tetején képződő habot
leszedegetjük. A forró levet ráöntjük a szilvára, majd letakarva másnapig állni
hagyjuk. Ezután leszűrjük, levét ismét felforraljuk, visszaöntjük a szilvára,
és másnapig állni hagyjuk. Ezt a műveletet még két alkalommal, tehát összesen
négyszer végezzük el. Az utolsó felöntés után azonnal lekötjük, és végleges
helyére állítjuk. Megjegyzés: Félérett ringlóból is elkészíthető, ugyanolyan
finom lesz. Ki is lehet magozni, akkor valamivel több levet szív magába, ezért
1-2 dl-rel növelni kell a folyadék mennyiségét. Legjobban kacsasülthöz illik,
de nagyon finom bármilyen sült vagy kolbászféle mellé is. A gyengébb minőségű,
apróbb szilvát is lehet ily módon hasznosítani.
Ecetes szilva 9.
·
ºElkészítés: 160 perc Nehézség:
1
Hozzávalók:
1 kg szilva, 20 dkg cukor, 2 dl víz, 0,5 dl borecet, 1-2 szem szegfűszeg,
körömnyi fahéj, negyed citrom héja.
Elkészítése:
A megtisztított szilvát a cukorból és fűszerekből készített sziruppal
leforrázzuk, majd hagyjuk kihűlni. Hidegen üvegekbe szedjük, majd a szirupot
ismét felforraljuk, és a szilvára öntjük. Azonnal lekötjük, és száraz dunsztba
tesszük.
Ecetes szilva 10.
·
ºElkészítés: 150-160 perc
Nehézség: 1
Elkészítése:
A tiszta szilvát üvegekbe rakjuk, az üvegeket feltöltjük vízzel, majd leöntjük
róla a vizet és megmérjük a térfogatát. Közben egy tálcára annyi, legalább 4
réteg alufóliából hajtogatott tenyérnyi lapot rakunk, ahány üvegünk van. A
fóliadarabokra körömnyi kéndarabot teszünk, és a kéndarabokat meggyújtjuk. Az
üvegekből kiöntjük a szilvát, és a még nedves üvegeket az égő kéndarabokra
borítjuk. A víz minden literjéhez 25 dkg cukrot, 1 dl 5%-os ecetet, 1-2
szegfűszeget, körömnyi fahéjat adunk és megfőzzük a szirupot. Míg a szirup fő,
az üvegeket óvatosan megfordítjuk, megtöltjük a szilvával, majd lefedjük,
nehogy a kén elillanjon. Majd a forró szirupot az üvegekbe töltjük, a szokott
módon lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük.
Ecetes szilva 11
Elkészítése:
A még ropogós, hamvas szilvából különleges savanyúság, ecetes szilva készülhet.
A szilvát óvatosan, hogy a hamva megmaradjon, megmossuk, lecsorgatjuk, és egy
üveget próbaképpen megtöltve, kiszámítjuk, hogy mennyi levet kell majd főzni.
Egy liter vízre 25 deka cukrot, kb. egy deci enyhe ecetet, egy darabka fahéjat
és 3-4 szegfűszeget számítva levet főzünk. Egy fémtálcára annyi körömnyi
kéndarabot fektetünk, ahány üvegünk van, meggyújtjuk, és mindegyikre szájával
lefelé 1-1 üveget borítunk. Ha az üveg kéngőzzel megtelt, a szilvát gyorsan
beletöltjük, és kistányért borítunk rá, hogy a gőz benne maradjon. 2-3 perc
múlva a forró levet ráöntjük, az üveget lekötjük, és másnapig szárazgőzbe
tesszük. Január végéig ropogós, zamatos, ünnepi savanyúságunk lesz.