Szilvalekvár


Szilvalekvár 1.

Elkészítése: A szilvát kimagvazzuk, jól megmosva, főzni tesszük fel. Ha nagyon sűrű, kiszedjük, adunk bele szalicilt, üvegbe vagy cserépedénybe rakjuk.  Főzhetünk bele néhány borízű almát is!

Szilvalekvár 2.

·         ºElkészítés: 210 perc + 24 óra Nehézség: 1
Az alapadagot a szilva mennyisége határozza meg.
Hozzávalók: 1 kg szilvához 10-15 dkg cukor, negyed dl. 10%-os ecet
Elkészítése: A gyümölcsöt alapos mosás után kimagozzuk, befőző edénybe rakjuk, rászórjuk a cukrot, ráöntjük az ecetet, letakarjuk, és 24 óra hosszat állni hagyjuk. Alágyújtunk, és a forrás kezdetétől számítva takaréklángon 3,5 óráig főzzük. (Ajánlatos lángelosztót használni, mert nagyon könnyen leég! Kevergetni nem szabad, mert akkor ugyancsak leég. Ha mégis megkevertük, akkor a főzési idő végéig keverni kell!).  A főzési idő leteltével a gázt lezárjuk és a lekvárt kb. 20 percig kevergetjük. Azonnal üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük Ez az eltevési mód a ringlóhoz is jó, de a főzési idő 1-2 órával megnövekszik. (Ha nagyon lusták vagyunk, akkor zselésítővel segíthetünk magunkon, tehát 2 kilóhoz egy tasak.)

Szilvalekvár 3.

·         ºElkészítés: 360 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 kg szilva, 1 kg cukor, 2 dl 10%-os ecet.
Elkészítése: A főzőedény alját és oldalát étolajjal alaposan bekenjük, a gyümölcs tisztítása közben többször átkenjük a benne lévő olajjal. A gyümölcsöt alapos mosás után kimagozzuk, befőző edénybe rakjuk, rászórjuk a cukrot, ráöntjük az ecetet, majd azonnal főzni kezdjük. Keverés nélkül, kis lángon (lángelosztóval) 6-7 órán át, főzzük, majd a lángot felerősítjük, és állandó kevergetés mellett még 40-45 percig főzzük. Azt is megtehetjük, hogy a gyümölcsöt a cukorral pépesítjük, és így kezdünk hozzá a főzéshez. Így hamarabb elkészül és "simább" lesz. Kevergetni ekkor sem szabad, mert az olajtól nem tud leégni.(Bár ha leégésről van szó, a szilva, a legtalálékonyabb gyümölcs-félék közé tartozik.). A zselésítő itt is segít! Azonnal üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük.

Szilvalekvár 4.

Hozzávalók: egészen érett, magvaváló szilva, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj. Időigényes.
Elkészítése: A szilvát megmossuk, hamvát le is dörzsöljük, majd lecsöpögtetjük. Kimagozzuk, és magas falú, nagy lábosba tesszük. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg a héja ráncosodni nem kezd. Ekkor beleszórjuk a fűszereket, és tovább főzzük, egészen addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál megáll benne. Ez a művelet sokáig tart, a szilva mennyiségétől függően akár több órát is igénybe vesz. Sajnos mellette kell állni, és szünet nélkül kevergetni, különben odaég! Mire a szilva besűrűsödik, addigra összes levét elfövi. Egyetlen deka hozzáadott cukor nélkül is édes. A szilvalekvárt kiforrázott üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és ha kihűlt, végleges helyére állítjuk. Tartósítószer sem kell hozzá, és felbontás után nyugodtan tárolhatjuk eredeti helyén.
Megjegyzés: A szilvalekvár főzése nem veszélytelen munka, hiszen a fövő lekvár "pöfög". Ezért csak egészen kis lángon, és hosszúnyelű kanállal kevergetve főzzük. Igen egészséges és ízletes. Rosttartalma folytán segíti az emésztést.

Szilvalekvár 5.

Elkészítése: Az érett, megmosott és kimagozott szilvát addig főzzük, amíg a héja összesodródik. Ekkor szitán vagy quodlibeten áttörjük, és minden kg péphez 15 dkg cukrot veszünk. A cukrot előbb egy kevés borecetben feloldjuk, és úgy keverjük a szilvához. (15 dkg cukorhoz 2 evőkanál borecetet vegyünk.) Egy darabka vaníliát vagy fahéjat is teszünk hozzá, és gyenge tűzön, állandóan kevergetve még kb. 30 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy csipetnyi tartósítószert szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.

Szilvalekvár 6.

Elkészítése: Az érett, megmosott magvaváló szilvákat kimagozzuk, zománcos edényben – vagy nagyobb mennyiséget üstben - állandó keverés közben sűrűre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy a lekvár le ne süljön, mert akkor kesernyés ízű lesz. Ha a kanál megáll a lekvárban - vagy kevesebb mennyiség főzésénél keverés közben a lábos alja látható -, a lekvár elkészült. A sötét, fényes, sűrű lekvárt kis üvegekbe vagy cserépköcsögökbe töltjük, de csak másnap kötjük le, amikor a teteje már megbőrösödött.

Szilvalekvár 7.

Elkészítése: A tetszés szerinti mennyiségben vett, egészen érett, magvaváló szilvát megmossuk, hamvát le is dörzsöljük, majd lecsöpögtetjük. Kimagozzuk, és magas falú, nagy lábosba tesszük. Folyton keverve, kis lángon addig főzzük, amíg a héja ráncosodni nem kezd. Ekkor beleszórunk kilogrammonként 3 szem szegfűszeget, 1 kk. őrölt fahéjat, és tovább főzzük, egészen addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál megáll benne. Ez a művelet sokáig tart, a szilva mennyiségétől függően akár több órát is igénybe vesz.  Szünet nélkül keverni kell, különben odaég! Mire a szilva besűrűsödik, addigra összes levét elfövi. Cukor nélkül is édes. A szilvalekvárt kiforrázott üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és ha kihűlt, végleges helyére állítjuk.
Tartósítószer sem kell hozzá. Felbontás után tárolhatjuk eredeti helyén. A szilvalekvár főzése nem veszélytelen munka, hiszen a fövő lekvár "pöfög". Ezért csak egészen kis lángon, és hosszúnyelű kanállal kevergetve főzzük. Igen egészséges és ízletes. Rosttartalma folytán segíti az emésztést.

Szilvalekvár 8.

Elkészítése: Az érett, megmosott és kimagozott szilvát addig főzzük, míg a héja összesodródik. Ekkor szitán vagy quodlibeten áttörjük, és minden kg péphez 15 dkg cukrot veszünk. A cukrot előbb kevés borecetben feloldjuk, és úgy keverjük a szilvához. (15 dkg cukorhoz 2 ek. borecetet vegyünk). Darabka vaníliát vagy fahéjat is teszünk hozzá, és gyenge tűzön, állandóan keverve még kb. 30 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére csipetnyi tartósítószert szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.

Szilvalekvár Ági módra

Hozzávalók: 5 kg szilva, 1 kg cukor, 1 kk. szalicil.
Elkészítése: A megmosott, kimagozott szilvát elkeverjük a cukorral. Másnapig állni hagyjuk, majd sütőbe téve, lefedve 2-3 óráig sütjük. Belekeverjük a szalicilt, és üvegbe tesszük. Az edényt csak egy részéig szabad megtölteni, mert sütés közben megduzzad és kifolyik.

Szilvalekvár cukor nélkül

Elkészítése: Az érett, megmosott magvaváló szilvákat kimagozzuk, zománcos edényben - vagy nagyobb mennyiséget üstben - állandó keverés közben sűrűre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy a lekvár le ne süljön, mert akkor kesernyés ízű lesz. Ha a kanál megáll a lekvárban - vagy kevesebb mennyiség főzésénél keverés közben a lábos alja látható -, a lekvár elkészült. A sötét, fényes, sűrű lekvárt kis üvegekbe vagy cserépköcsögökbe töltjük, de csak másnap kötjük le, amikor a teteje már megbőrösödött.

Szilvalekvár hámozott szilvából

Elkészítése: Az érett magvaváló szilvákat leforrázzuk, héjából kinyomjuk és kimagozzuk. A továbbiakban ugyanúgy készítjük, mint a cukor nélküli szilvalekvárt.

Szilvalekvár héjastul

Elkészítése: A teljesen érett, nagyon édes, magvaváló szilvát megmossuk, kimagozzuk. Lehetőleg cseréplábasban a tűzre tesszük, és folytonos keverés közben addig főzzük, míg a levét elfövi, és a kanál megáll benne. Ebbe a szilvalekvárba nem szoktak cukrot tenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is szabad tenni egy keveset. Ha nincs cseréplábasunk, akkor - csakis hibátlan zománcú - vaslábasban is főzhető. Szokták rézüstben, esetleg horganyzott lemezüstben is, de mind a kettőnél nagyon kell vigyázni, hogy veszedelmes savak ne keletkezzenek, amelyek mérgezést okozhatnak. A lekvárnak semmi esetre sem szabad az üstben állni főzés után. Kiforrázott cserépfazékban vagy üvegekben sokáig eltartható.

Szilvalekvár kuktában Molnár Kati módra

Hozzávalók: 1 kg kimagozott szilva, 2 szem szegfűszeg, késhegynyi fahéj, egy kávéskanálnyi vaniliás cukor, kb. 1 evőkanál ecet, kb. 30 dkg cukor (ízlés szerint több, kevesebb), kb. másfél deci vörösbor
Elkészítése: Az evőkanálnyi ecetet a kukta aljára öntjük. Majd beletesszük a szilvát. Rászórjuk a fűszereket és a cukrot, végül ráöntjük a vörösbort. Kuktát lezárjuk, és kb. öt percig főzzük. Ezután tetőt levéve fedő nélkül időnként megkavarva elfőzzük a levét (hogy egész kevés maradjon).
Az eredmény pikáns szilvalekvár. Mivel most készítettem először (saját recept), egy kis nátriumbenzoátot szórtam rá. Ezután az üveget szárazgőzbe raktam másnap

Szilvalekvár mézzel

Elkészítése: Az érett szilvát tiszta kendővel egyenként megtörölgetjük, magját eltávolítjuk, s minden víz hozzáadása nélkül puhára főzzük. Miután átpasszíroztuk, megmérjük, és minden fél kiló gyümölcshöz harminchét deka mézet véve addig főzzük - folytonos keverés közt - míg a kanálról és az edénytől kezd a pép leválni. Üvegekbe rakjuk, s ha a tetején hártya képződött