Finom szilvalekvár


Finom szilvalekvár 1.

Elkészítése: A nagyon érett, édes, magvaváló szilvát megmossuk és kimagozzuk. Cseréplábasban puhára főzzük, aztán átpasszírozzuk. Most beletesszük a megfelelő mennyiségű cukrot - egy kiló szilvára fél kilónyit -, és folytonos keverés mellett addig főzzük, míg a kellő sűrűséget elérjük. Mikor levesszük a tűzről, tovább keverjük, amíg egy kicsit hűl. Aztán üvegekbe rakjuk, lekötözzük és kigőzöljük. Ha meghámozott szilvából főzzük, kevesebb cukor kell bele.

Finom szilvalekvár 2.

Elkészítése: 5 kg érett szilvát kimagozunk, főzni kezdjük. Ha sűrűsödni kezd, 1 kg kristálycukrot adunk hozzá és tovább főzzük. Amikor kész, hozzákeverünk 2 rúd hosszában kétfelé vágott vaníliát, 2 dl rumot és 1 kk. szalicilt. Jól összekeverjük. Ezt a lekvárt nem kell keményre főzni. A mennyiségből 3 kg lesz.